Къпиновски манастир и водопад


Къпиновски манастир “Свети Никола”  е действащ български православен манастир. Основан е през 1272 г. по времето на цар Константин I Асен Тих. За това свидетелства надпис на апсидата на манастирската черква. През робството е опустошаван многократно, последно от кърджалиите през 1798 година. През 1794 година игумен на манастира е Софроний Врчански, който донася препис на “История славянобългарска”.

Къпиновският манастир е бил важно духовно и културно средище. Към него е действало килийно училище. В него са намирали подслон четите на капитан Дядо Никола, хаджи Ставри Койнов, Филип Тотю, както и Васил Левски, Ангел Кънчев и Матей Преображенски-Миткалото.

Къпиновският манастир е сборище на Великотърновските рокери, както и на техните побратими от цялата страна. С Къпиновския мотосъбор традиционно се открива летния рокерски сезон.

Капиновски водопад се намира на река Веселина, в непосредствена близост до Капиновски манастир. Височината му е 7 метра. Мястото е подходящо за плуване и за слънчеви бани!